Японският кът в Борисова градина – безценен дар за поколенията

японски-вишни-борисова-градина

Специални благодарности на г-жа Румяна Пенчева, която предостави материалите. Благодаря Ви, от сърце!

Скъп дар от Япония – сп. Сердика, бр. 4 и 5/1940г.

Публикация в сп. Сердика, бр. 4/1940г.

“Първият японски пълномощен министър в София г. Хачия посети на 5.ІІ. т.г. в кметството Столичния кмет г. инж. Иванов, за да му изрази желанието за приятелство между столичния град на Япония – Токио и нашата столица. В сърдечен и непринуден разговор, г. министърът изказа впечатленията си от нашия град, като го нарече “Вашингтон на Балканите”.[…] Той намира, че японският и българският народ си приличат много. Много стари – защото и Япония, както и България, имат хилядогодишна история. Много млади – защото както Япония, тъй и България съществуват като модерни държави едва от преди 60 –70 години. Г-н Министър Хачия предложи на г. Кмета, като символ на приятелството между Япония и България, София да приеме като дар от града Токио сто вишневи дръвчета, за да бъдат засадени в столичните паркове. Вишневото дърво дава националния цвят на Япония и е дълбок народностен символ за смисъла на живота и на благородния японец. Г-н Кметът заяви на г. Министра, че нашият столичен град ще приеме с най-хубави чувства този рядък дар и, в израз на своята привързаност и признателност към приятелската проява на благородния японски народ, ще бъде създаден японски кът от подарените дръвчета в Борисовата градина. Италианският пълномощен министър г.Маджистрати, който направи посещение на г. Столичния кмет на 3.ІV., изрази своята готовност да направи всичко възможно, щото италианските власти да се погрижат за бързото и внимателно пренасяне на скъпия дар от Неапол, дето ще спре японският параход, през италианската територия. […] В тревожните дни, които изживява нашата Европа, тая малка миролюбива културна манифестация между два далечни народи добива особен радостен и бодър смисъл. Когато тия дръвчета разцъфнат в “японския кът” на нашата прелестна Борисова градина, те ще напомнят, че колкото и да са люти битките ще дойдат пак дни на мир и културен градеж.

 

Следващият брой на  сп. Сердика, бр. 5/1940г. , стр.3 започва с обръщение на кмета на Токио към кмета на София (инж. Иван Иванов). Текстът е ограден с флорална винетка.

“Уважаеми Господин Кмете,

За мене е голяма чест, че ми се представя случая да Ви изпратя това писмо, изразител на добри чувства, поради подаряването на няколко растения Сакура – националното цвете на Япония, заедно с някои други японски растения, наречени Момиджи – кленово дърво, Фуйо – Hibisicus Mutabilis, Ямабуки – жълта японска роза и Нишигики – Enomynus Alata. Тези дървета са дар от града Токио – Столицата на Япония, за града София – Столицата на България, в знак на приятелските чувства, които нашият народ питае към Вашия, и аз се надявам, че те ще бъдат добре посадени и отгледани с нежна грижа и любов от страна на софийските граждани. Моето сърдечно желание е щото те, цъфтейки красиво всяка година, да бъдат едно символично средство за по-нататъшното развитие на искреното приятелство, което вече съществува не само между София и Токио, но също между тези две обещаващи нации – България и Япония. За мене е голяма чест да се възползувам от този случай за да уверя наново и Вас, Уважаеми Господин Кмете, и жителите на Вашия град в дълбоката почит, която хранят към Вас гражданите на Токио и аз самият. Кметът на Токио.

Отразяването на събитието продължава и на стр. 48:

На 16 май сутринта, в Борисовата градина бяха засадени японските дръвчета, изпратени като дар от кмета на град Токио – столицата на Япония, на Столичната община, по случай създаването на дипломатически отношения между Япония и България. Писмото, което г. Кмета на Токио отправи към г. Столичния кмет, предаваме на трета страница.

“Този подарък е залог, че приятелските връзки, започнали така щастливо и на които вдъхновител сте Вий, ув[ажаеми] Г-н Министре, ще крепнат и ще процъфтяват, както тези прекрасни растения, приети от българската земя, ще раснат и ще цъфтят за вечни времена” – с тези думи към японския пълномощен министър Н. Пр. Г. Хачия, г. Кмета инж. Иван Иванов изрази смисъла на дара при тържеството по засаждането на дръвчетата. Трябва да отбележим, че този жест на приятелство – да бъдат подарени дръвчета, пренесени от Япония, е извършен до сега само веднъж – към гражданите на Вашингтон. За първи път в Европа и за втори път в света японски вишни биват изпратени като дар на общината на Токио за Софийската община.”

Японски-кът-в–борисова–градина

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *